ÇELİK TEL

BETON DONATI MALZEMESİ

BETONFİBER® Çelik Fiberler; betonun mukavemetinin, aşınma direncinin, tokluğunun arttırılması ve çatlak oluşumunun engellenmesi amacıyla uzun yıllardır inşaat sektöründe çelik hasır yerine kullanılan malzemelerdir.

BETONFİBER®, soğuk çekmeli çelik telden ASTM A820 standardına göre üretilmektedir. Özellikle endüstriyel zemin betonları sabit yüklerle birlikte hareketli yüklere (forklift,tır vb.) de maruz kalmaktadır. Betonun içerisine homojen olarak dağılmış BETONFİBER®; betonun tokluğunu yani enerji yutma kapasitesini yükselterek, yükleme çatlaklarının önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca tünellerde; şatkrit (püskürtme beton) ve nihai kaplamalarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.

STEELFIBER ÖZELLİKLERİ

Standart : ASTM A820/A820M – 04, Type 1 cold drawn wire
Görünüm : Parlak, Çelik Tel
Tip : Soğuk Çekme
Kenar : Kıvrımlı
Açı : 45°
Fiber Uzunluk : 35 mm
Çap : 0,75 mm
Çekme Mukavemeti : 1250 -1400 MPa
Narinlik Oranı : 50

Standart : ASTM A820/A820M – 04, Type 1 cold drawn wire
Görünüm : Parlak, Çelik Tel
Tip : Soğuk Çekme
Kenar : Kıvrımlı
Açı : 45°
Fiber Uzunluk : 50 mm
Çap : 0,75 mm
Çekme Mukavemeti : 1050 -1200 MPa
Narinlik Oranı : 50

Standart : ASTM A820/A820M – 04, Type 1 cold drawn wire
Görünüm : Parlak, Çelik Tel
Tip : Soğuk Çekme
Kenar : Kıvrımlı
Açı : 45°
Fiber Uzunluk : 60 mm
Çap : 0,90 mm
Çekme Mukavemeti : 1050 -1200 MPa
Narinlik Oranı : 66,7

BETONFİBER Çelik Tellerin betondan sıyrılması daha fazla enerji gerektirir. İlk çatlak sonrası eğilme dayanımı çelik tellerin betona katılma oranıyla direk bağlantılıdır ve kullanılan miktar betonun enerji yutma kapasitesini pozitif etkiler. Çelik Tel Katılım Oranı 15 KG / m3’ten 45 KG / m3’e arasında istenilen dayanıma göre hesaplanarak belirlenir.

Çelik Telle kuvvetlendirilmiş betonun eğilme yorulma dayanımı normal betona göre önemli derecede fazladır. Çelik Teller hareketli yüklerin etki ettiği alanlarda çatlak oluşumunu engellemede çok etkilidir. Artırılmış yorulma dayanımı çelik tellerin saha betonlarında, kaplamalarda ve şaplarda etkin kullanımını sağlar.

Enerji emme yeteneği ve betonun üç boyutlu yapısını kuvvetlendirerek betonun darbe dayanımını artırır.

Beton bileşimindeki agregaların doğru konumlanmasını sağlayarak, betonu güçlendirilmiş kompazit hale getirir. Dolayısı ile kopmalar ve parçalanmalar engellenir.

Çelik Teller değişik çevre şartlarının olduğu birçok uygulamada kullanılmış ve her şartta üstün performans sağlamıştır. Hasır demir gibi geleneksel donatı sistemlerine göre korozyona karşı daha dirençlidir.

KULLANIM ŞEKLİ

AVANTAJLARI

• Çok yönlü, homojen bir beton donatısı sağlar, buna bağlı olarak parçalanmayı, kırılmayı, eğilmeyi engeller.

• Çatlak direncini, tokluğu, enerji emilimini, yorulma dayanımını ve kesme mukavemetini artırır.

• El ile, vibrasyon ile veya diğer bütün yerleştirme & bitirme işleriyle uyumlu çalışır.

• Artan çekme mukavemeti ve çatlama direnci, ek yerleri için iyi bir alternatiftir.

• Büyük proje programlamalarında, ekonomik donatı çözümleri sunar.

• Hasır demir donatı uygulamasını ortadan kaldırır.

• Betonun içine katılarak uygulanır, dolayısı ile işçilik gerektirmez.

• Topaklanmaz.

KULLANIM ALANLARI

Nihai Tünel Kaplamaları

Beton tünel kaplamaları prekast segmentler olarak ya da yerinde dökülebilir şekildedir. Günümüzde kaplamalar birçok avantajından dolayı; yalnızca fiberlerle veya fiber ve inşaat demiri kombinasyonuyla güçlendirilerek uygulanmaktadır.

Püskürtme (Shotcrete) Betonlar

Shotcrete hem teknik hem de uygulamalarda benzersizdir. Makro / Mikro Sentetik Fiberler ve Çelik Lifler püskürtme betonlarda, geleneksel donatı seçeneklerinin ulaşamayacağı güvenlik, kullanım kolaylığı ve maliyet avantajı sağlarlar.

Prekast Segmentler

Prekast segmentler özellikle gelişen TBM teknolojileri ile büyük önem kazanmakta, zamandan ve maliyetten ciddi kazanç sağlamaktadır. Kalitesi onaylanmış çelik tel ve makro fiberlerin performans özellikleri, artık prekast segmentlerin tamamen fiber takviyeli betondan üretilmesini mümkün kılmaktadır.

Beton Borular

Prekast beton borularda, Makro/Mikro sentetik fiber çözümleri ve çelik lifler ile malzemeler üzerinde anında tasarruf elde edilebilir; ayrıca tamir/bakım masraflarından ve işçilik masraflarından da tasarruf edilmiş olur. Buna ek olarak, çelik ve sentetik makro fiberlerin, RCP'de (betonarme borularda) çalıştığı test edilmiş ve kanıtlanmıştır. Bu uygulamalar için ASTM ve Avrupa standartları mevcuttur.

PAKET ÖLÇÜLERİ

TOP